Poradnik Restauratora
”Poradnik Restauratora” jest pismem, które od momentu powstania przeszło drogę dynamicznego rozwoju. Wydawany jest nieprzerwanie 12 razy w roku od 1999 r., a poprzedzony był numerem "sygnalnym". "Poradnik Restauratora" to specjalistyczny magazyn o profilu poradniczo - informacyjnym. Dostarczany jest bezpośrednio do branży gastronomicznej.
http://www.poradnikrestauratora.com.pl
"Poradnik Restauratora" jest najchętniej czytanym przez profesjonalistów branży HoReCa – wg. ankiety przeprowadzonej wśród członków czołowych stowarzyszeń kulinarnych w Polsce, w marcu 2025 r.
Anonimowa ankieta dotycząca prasy gastronomicznej została wysłana łącznie do 634 czynnych członków należących do:
• Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy;
• Euro-Toques Polska;
• Klubu Szefów Kuchni;
• Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni;
• Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Znaczenie drukowanych mediów i papieru jako nośnika informacji, mimo postępującej cyfryzacji życia nie słabnie. Ten światowy trend widoczny m.in. w międzynarodowym badaniu „KANTAR – Media trendy i przewidywania 2025”, potwierdzili także członkowie stowarzyszeń kulinarnych – aż 80 % z nich preferuje prasę gastronomiczną w tradycyjnej, drukowanej formie.
Szczegółowe wyniki badań znajdziecie Państwo tutaj
W celu uzyskania wysokiego poziomu merytorycznego zamieszczanych artykułów redakcja "Poradnika Restauratora" współpracuje z naukowcami i wykładowcami z takich ośrodków jak:
- Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
- Uniwersytet Gdański
- Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
- Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur
Współpraca redakcyjna została nawiązana również z wieloma praktykami w branży gastronomicznej:
- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników
- Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
- Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy